Vörtlimpa
1 falska porter öl á 33cl
2 flaskor julmust á 33cl (jag använde lightmust)
150 g smör
100 g jäst
1 msk färgande soya
1 dl ljus sirap
1 msk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
2 dl russin
2 kg rågsikt
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en stor kastrull. Häll i drickorna och värm fingervarmt. Slå av lite av vätskan över dem smulade jästen . Rör tils den löst upp sig. Häll över resten av vätskan. Tillsätt soya, sirap och russin. Blanda kryddorna i mjölet och tillsätt lite i taget. Knåda degen. Den skall ej vara för fast. Jäs under duk i 20 minuter.
Knåda snabbt igenom degen och gör tre limpor höga och smala. Lägg på smörad eller oljad plåt. Pensla sidorna med smält smör. Jäs under duk i 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Täck ev i slutet med folie eller bakplåtspapper om limporna fått bra med färg.
Lossa försiktigt bröden från varandra efter gräddning.
Pensla ovansidan bröden med kallt vatten. Låt svalna uan duk på galler.

Lättbakat och gott. Receptet kommer från matklubben.se
2 flaskor julmust á 33cl (jag använde lightmust)
150 g smör
100 g jäst
1 msk färgande soya
1 dl ljus sirap
1 msk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
2 dl russin
2 kg rågsikt
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en stor kastrull. Häll i drickorna och värm fingervarmt. Slå av lite av vätskan över dem smulade jästen . Rör tils den löst upp sig. Häll över resten av vätskan. Tillsätt soya, sirap och russin. Blanda kryddorna i mjölet och tillsätt lite i taget. Knåda degen. Den skall ej vara för fast. Jäs under duk i 20 minuter.
Knåda snabbt igenom degen och gör tre limpor höga och smala. Lägg på smörad eller oljad plåt. Pensla sidorna med smält smör. Jäs under duk i 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Täck ev i slutet med folie eller bakplåtspapper om limporna fått bra med färg.
Lossa försiktigt bröden från varandra efter gräddning.
Pensla ovansidan bröden med kallt vatten. Låt svalna uan duk på galler.

Lättbakat och gott. Receptet kommer från matklubben.se
Kommentarer
Trackback