Råglimpor
RÅGLIMPOR
Blir 2 st 175 grader
50 g smör eller margarin
5 dl vatten
50 g jäst
1/2 msk ättiksprit
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
1-2 msk brödkrydda (finns färdig kryddblandning att köpa i affären)
7 dl fint eller grovt rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special
Smält fettet i en kastrull. Häll i vattnet och värm till 37 grader. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, ättiksprit, salt, sirap, kryddor, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i en timma.
Knåda degen lätt på mjölat bord. Dela den i två delar. Forma dem till släta längder. Om degen plattas ut och sedan rullas ihop blir limporna lite högre. Lägg limporna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper, och dem ihoprullade med skarven ner. Låt jäsa övertäckta i ca 45 minuter.
Grädda i nedre delan av ugnen 30-40 minuter. Pensla ev bröden med varmt vatten blandat med lite smör. Låt dem kallna på galler under bakduk.